Terug
Hoe kunnen we helpen?

Huisregels

Vanwege alle maatregelen die de overheid momenteel heeft afgekondigd gelden er voorlopig een aantal aangepaste huisregels in het museum. Deze leggen we u graag kort uit:

 • Bij uw bezoek aan het museum gaat u akkoord met de geldende hygiënemaatregelen en bent u verplicht zich hier aan te houden. Daarnaast gaat u akkoord met de maatregelen die het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft opgesteld met betrekking tot gezondheidsklachten:
  • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging, koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid.
  • Heeft u ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook huisgenoten thuis. Als u 24 uur lang geen klachten heeft, mag u weer naar buiten. 
  • Was vaak uw handen.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
  • Schud geen handen.
  • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.

Het Vrijheidsmuseum behoudt zich het recht voor om bezoekers die zich niet aan deze maatregelen houden te verzoeken het museum te verlaten.

 • Wij gaan ervan uit dat u zich houdt aan de regels voor gezelschappen zoals deze zijn opgesteld door het RIVM en de Rijksoverheid. Alleen gezelschappen (mensen die gezamenlijk een huishouden voeren of een sociale eenheid vormen, zoals een gezin, partners of huisgenoten) mogen een groep vormen.
 • Er mogen op dit moment niet meer dan 180 personen tegelijkertijd het museum bezoeken. Om de bezoekersstroom goed te laten verlopen en om te voorkomen dat bezoekers buiten het museum moeten wachten zijn entreekaarten voor het museum alleen online te verkrijgen. U kunt uw tickets hier kopen, waarbij u zelf een datum en tijdslot kunt kiezen. Restitutie is helaas niet mogelijk. Wij hanteren een maximum aantal van 15 bezoekers per tijdslot van 15 minuten. Kortingsvouchers die niet vermeld staan, worden tijdelijk niet geaccepteerd. Let op: tickets kunnen maximaal 10 minuten vóór het geboekte tijdslot en 30 minuten ná het einde van het geboekte tijdslot aan onze entreekassa gescand worden. Er is geen eindtijd verbonden aan uw bezoek.
 • Na betaling ontvangt u binnen een paar minuten de tickets op het door uw opgegeven emailadres. Print de tickets uit en neem ze mee op de dag van uw bezoek. Heeft u de tickets op uw smartphone? Dan is printen niet nodig. Het is ook mogelijk om uw e-ticket op uw smartphone te laten zien. 
 • Ook als u in het bezit bent van een Museumkaart, donateurspas of overige kortingskaart, dan bent u verplicht om online een entreeticket voor het museum te kopen. U dient de betreffende kortingskaart fysiek mee te nemen tijdens uw bezoek aan het museum en deze tijdens het scannen van uw ticket bij de entreebalie te tonen (digitale varianten worden niet geaccepteerd, met uitzondering van de CJP-pas). Heeft u met korting een entreekaart voor het museum gekocht en kunt u deze niet tonen? Dan bent u verplicht het reguliere entreebedrag ter plekke aan de kassa te betalen. Dit kan alleen middels een pinbetaling. 
 • Museumkaarten zijn nog steeds te koop in het museum, maar dit kan pas nadat u al binnen bent. U kunt dus niet via de online kassa al een entreebewijs kopen met een Museumkaart en deze ter plekke in het museum nog aanschaffen. 
 • U wordt op het door uw gekozen tijdslot in het museum verwacht. U mag maximaal 10 minuten voor aanvang van uw tijdslot aanwezig zijn, niet eerder. Let op: tickets kunnen maximaal 10 minuten vóór het geboekte tijdslot en 30 minuten ná het einde van het geboekte tijdslot aan onze entreekassa gescand worden. Er is geen eindtijd verbonden aan uw bezoek.
 • Zodra u binnenkomt via de tourniquet in de entreehal verzoeken wij u vriendelijk uw handen te desinfecteren via de aanwezige middelen en vervolgens in 1 van de aangegeven vakken te wachten voor de entreekassa. Per vak is met behulp van voetjes op de vloer aangegeven waar u kunt staan. Per vak mag maximaal 1 persoon staan, of maximaal 2 personen uit 1 gezelschap. Bestaat uw gezelschap uit meer dan 2 personen? Dan vragen wij u vriendelijk u op te splitsen en om per vak het maximum van 2 personen aan te houden. Mocht u met 2 personen in een vak plaatsnemen dan vragen we u om achter elkaar te wachten, niet naast elkaar. Dit in verband met de beperkte loopruimte. Door middel van stickers op de vloer wordt dit aangegeven. 
 • Als het vak voor de entreekassa leeg is en de mensen voor u zijn gepasseerd, dan kunt u naar de kassa toe om uw vooraf aangekochte ticket te laten scannen.
 • De garderobe en de kluisjes van het museum zijn momenteel buiten gebruik. Als u uw jas wilt ophangen dan kunt u gebruik maken van de tijdelijke kapstok. Deze kunt u bereiken nadat u betaald hebt en het museum gaat bezoeken. Let op: houdt bij het gebruik van de garderobe voldoende afstand tot de overige bezoekers. 
 • Volg altijd de instructies van het personeel op.
 • In het museum bevinden zich veel interactieve elementen en objecten die u kunt aanraken. Om die reden hebben wij verspreid door het gehele museum een aantal tafels staan met daarop desinfectiepompjes. Wij willen u vragen om voor én na het aanraken van objecten en knoppen uw handen te desinfecteren. Uiteraard zullen onze medewerkers regelmatig een ronde lopen om veelgebruikte objecten en knoppen schoon te maken en te zorgen dat de desinfectiepompjes voldoende aangevuld blijven. 
 • Toiletbezoek. In de buurt van de deur van de toiletten staat een tafel met daarop een desinfectiepompje. Wij vragen u om voorafgaand én na uw toiletbezoek uw handen te desinfecteren. De toiletten zijn alleen toegankelijk voor 1 persoon of 1 gezelschap tegelijkertijd. Volg daarom altijd de instructies op van de medewerker ter plaatse.
 • In een aantal ruimtes in het museum geldt tijdelijk eenrichtingsverkeer. Door middel van pijlen op de grond is de looproute aangegeven. Wij willen u vragen zich hier aan te houden. 
 • Op een paar plaatsen zijn er in het museum nauwe ruimtes te vinden. Bij deze ruimtes bevinden zich voorrangsstickers op de vloer. Wij willen u vragen op deze plaatsen goed op te letten of u niet te dicht in de buurt komt van de overige bezoekers. Daarnaast is aangegeven hoeveel personen er maximaal in de betreffende ruimte terecht kunnen. Dit kan betekenen dat u even moet wachten voordat u de ruimte kunt betreden. 
 • In de filmzaal hebben wij momenteel ruimte voor 20 bezoekers tegelijkertijd. Momenteel geldt er ook eenrichtingsverkeer in de filmzaal. U kunt de filmzaal via de deur achter in de zaal betreden en plaatsnemen op 1 van de aangewezen plekken. Deze worden aangegeven door middel van gele fluorescerende hoezen met de opdruk ‘Neem gerust plaats / Please take a seat’. Na afloop van de introductiefilm verzoeken wij u vriendelijk de filmzaal via de deur aan de voorzijde te verlaten. Zijn alle stoelen bezet? Dan vragen wij u vriendelijk even te wachten in de entreehal, niet in de gang voor de deur van de filmzaal.
 • In de educatiezaal hebben wij momenteel ruimte voor 20 bezoekers tegelijkertijd. Houdt 1,5 meter afstand. Geef elkaar de ruimte om te passeren. Zijn alle stoelen bezet? Dan vragen wij u vriendelijk even te wachten in de entreehal, niet in de gang voor de deur van de educatiezaal.
 • In de wisselexpositie is er maar ruimte voor een beperkt aantal bezoekers. Vandaar dat u misschien even moet wachten voordat u de wisselexpositie kunt bezichtigen. De medewerker ter plaatse zal u dit laten weten. 
 • In de schuilkelder is slechts ruimte voor 1 persoon of 1 gezelschap tegelijkertijd. Op het digitale scherm boven de deur kunt u zien wanneer de schuilkelder-ervaring is afgelopen. Geef bezoekers die de schuilkelder uitkomen de ruimte om u via een gepaste afstand te passeren. Komen er geen bezoekers uit de schuilkelder? Dan kunt u kijken of de ruimte al leeg is en indien dat het geval is zelf plaatsnemen. 
 • Bij de maquette over Operatie Market Garden kunt u plaatsnemen op 1 van de aangewezen bankjes die vrij zijn en niet zijn afgezet met een lint. Ook hier geldt, 1 persoon per bankje of maximaal 2 personen afkomstig uit 1 gezelschap per bankje. Bestaat uw huishouden uit meer dan 2 personen? Dan verzoeken wij u zich op te splitsen. 
 • In het museumcafé hebben wij momenteel ruimte voor 58 bezoekers tegelijkertijd. Wij verzoeken u vriendelijk voor het buffet/de kassa te wachten in 1 van de wachtvakken die door middel van lijnen op de vloer zijn aangegeven. Vervolgens kunt u plaatsnemen aan 1 van de aangegeven tafels in het café. Ook hier geldt weer, maximaal 1 persoon of 1 gezelschap per tafel. Maximaal 4 personen uit 1 gezelschap aan 1 tafel zijn toegestaan. Bestaat uw gezelschap uit meer dan 4 personen? Dan vragen wij u vriendelijk u op te splitsen. Op dit moment hebben wij een aangepast assortiment. Het buitenterras is gesloten en niet toegankelijk voor publiek. Aan de kassa van het museumcafé kunt u alleen pinnen, contant geld wordt niet aangenomen.
 • Mocht u een artikel uit de museumwinkel willen kopen dan kunt u terecht bij de winkelkassa. Via een getekend vak met voetjes op de grond staat aangegeven waar u mag staan. Maximaal 1 persoon of maximaal 2 personen uit 1 gezelschap zijn toegestaan hier plaats te nemen. Mocht het vak bezet zijn dan verzoeken wij u op een gepaste afstand te wachten tot de kassa weer vrij is. Aan de kassa van de museumwinkel kunt u alleen pinnen, contant geld wordt niet aangenomen.
 • Indien u het museum wilt verlaten dan kan dat via hetzelfde tourniquet als waarmee u het museum bent binnengekomen. Wij vragen u vriendelijk het museum via de winkelzijde te verlaten. Er ligt een streep op de grond waar u kunt wachten totdat het tourniquet weer vrij is. Als u uw jas op de kapstok heeft opgehangen dan mag u deze uiteraard eerst ophalen. Wij vragen u daarna weer terug te lopen naar de winkel om via die zijde het museum te verlaten. Wij vragen u vriendelijk hierbij voldoende afstand te houden tot de overige bezoekers. 

Indien u nog vragen heeft over deze informatie of graag nog iets anders wilt weten dan kunt u een mail sturen naar [email protected] of tijdens kantoortijden bellen naar 024-3974404. Bezoekers die zich niet aan de genoemde huisregels houden zullen hierop worden aangesproken.