Terug
Hoe kunnen we helpen?

Kristallnacht lezing - Joods Verzet

09-11-2022 | 19:30 - 21:30 | Lezingen

Ben Braber - Joods Verzet tijdens de Holocaust: een Ongelijke Strijd op Leven en Dood

Op 9 november 2022 zal dr. Ben Braber, historicus en Honorary Research Fellow van de University of Glasgow, een lezing geven in het kader van de Kristallnacht herdenking. Hij presenteert hierin de belangrijkste bevindingen van zijn nieuwe boek “Individuals and Small Groups in Jewish Resistance to the Holocaust – A Case Study of a Young Couple and their Friends”. 

Ben Braber concentreert zich op een praktijkgeval, gebaseerd op materiaal dat hij in de afgelopen veertig jaar heeft verzameld. Hij bespreekt persoonlijke omstandigheden en karakteristieken van Joodse verzetsdeelnemers en de formatie van kleine Joodse verzetsgroepen en maakt op basis daarvan een analyse van individuele én groepsmanifestaties van Joods verzet tijdens de Duitse bezetting van Nederland tussen 1940 en 1945. Wat was bijvoorbeeld de aanleiding voor iemand om verzet te plegen? Hoe maakten verzetslieden keuzes over het moment en de manier van een actie? En wat voor gevolgen en invloed hadden dergelijke acties en beslissingen? 

Dr. Ben Braber bestudeerd sinds 1983 het onderwerp van Joods verzet en heeft hierover uitvoerig gepubliceerd in boeken, tijdschriften en kranten. Hij is aangesteld als Honorary Research Fellow van de School of Humanities aan de University of Glasgow. 

Inloop is vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur en is uiterlijk om 21.30 uur afgelopen (inclusief pauze). Entree is € 6,50 p.p. en kan alleen per pinbetaling worden voldaan bij aankomst in het Vrijheidsmuseum. De Museumkaart is geldig.

Reserveren is noodzakelijk en kan gedaan worden via [email protected] of telefonisch via 024-3974404. 

Bronvermelding foto dr. Braber: Norma Braber-McKinney

Informatie

Prijs: € 6,50 p.p. Kan alleen per pinbetaling voldaan worden. De Museumkaart is geldig.
Reserveren: Ja
Datum en tijd:
  • 09-11-2022 | 19:30 - 21:30
Locatie: Vrijheidsmuseum
Wylerbaan 4
6561 KR
Groesbeek
Website: