Terug
Hoe kunnen we helpen?

"Aan de Zij-lijn"

Deze activiteit is voorbij

Rondleiding

Veel van alle oorlogsverhalen zijn vrouwenverhalen, maar deze zijn nauwelijks bekend. Op 8 maart a.s. staan deze in het Vrijheidsmuseum in het middelpunt van de aandacht. Wie kent er niet de Amerikaanse ‘Rosies’, vrouwen die zich vrijwillig aanmeldden in de oorlogsindustrie om het grote tekort aan arbeidskrachten aan te vullen. Voor hen was dit een kans om in door mannen gedomineerde sectoren te gaan werken en daarmee te kunnen voorzien in eigen inkomen. Aan de andere kant werden onder andere Russische en Oekraïense vrouwen met dwang in Duitsland aan het werk gezet, vaak in erbarmelijke omstandigheden.  

In oorlogstijd was er naast alle ellende ook behoefte aan vermaak en ontspanning. Tijdens speciale dansavonden brachten vrouwen een avondje door met geallieerde soldaten om hen een moment van afleiding en troost te bieden voordat zij terug moesten naar het front. Ondanks strenge gedragsregels mondden deze avonden vaak uit in romantische escapades… en soms zelfs tot bruiloften! Maar had je tijdens de bezetting een relatie met een Duitse soldaat, dan werd je na de oorlog, als ‘Moffenmeid’ hiervoor zwaar gestraft. Zo zijn er veel verschillende ervaringen van vrouwen in deze onrustige periode.  

Ter ere van de Internationale Vrouwendag op 8 maart a.s., organiseert het Vrijheidsmuseum een bijzondere lezing over de rol van vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hiervoor nodigen wij historica Wietske van der Spek uit, die ons mee zal nemen langs verschillende verhalen en perspectieven, van verzetsvrouwen tot de Rosies. Aansluitend geeft zij een exclusieve rondleiding langs enkele topstukken uit onze collectie, die allemaal een ander aspect van het thema belichten. Je zult ontdekken dat er nooit één waarheid is en dat een verhaal altijd meer kanten heeft dan op het eerste gezicht lijkt.  

De lezing (incl. rondleiding) wordt twee keer gegeven, van 11:00 tot 12:30 en van 14:00 tot 15:30
De prijs is € 7,00 p.p. en kan alleen per pinbetaling worden voldaan bij het museum. De Museumkaart is geldig.  

Reserveren is noodzakelijk en kan gedaan worden door te mailen naar welkom@vrijheidsmuseum.nl, onder vermelding van ‘8 maart’ en het gekozen tijdstip.

Informatie

Prijs: Reguliere entreetarieven Vrijheidsmuseum. De Museumkaart is geldig.
Reserveren: Ja
Datum en tijd:

    Deze activiteit is voorbij

Locatie: Vrijheidsmuseum
Wylerbaan 4
6561 KR
Groesbeek
Website: