Terug
Hoe kunnen we helpen?

Expositie Dubbelspion

Deze activiteit is voorbij

Tentoonstelling

“In oorlogen sneuvelt de waarheid als eerste.” Deze eeuwenoude wijsheid gaat nog altijd op. Bedrog speelde een cruciale rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 27 april 2023 toont het Vrijheidsmuseum in de tijdelijke expositie Dubbelspion hoe geheime diensten in oorlogstijd misinformatie tot een kunst wisten te verheffen met behulp van een netwerk van overgelopen geheim agenten: dubbelspionnen.

Dat zijn spectaculaire verhalen. We ontmoeten de man die een inspiratie vormde voor James Bond en een fantast die in zijn eentje de Duitse inlichtingendiensten om de tuin leidde. We leren hoe de Enigma gekraakt werd, hoe de aanval op Pearl Harbor ontmaskerd had kunnen worden en hoe de landingen in Normandië tot een historisch succes werden dankzij dubbelspionnen. De verhalen komen tot leven in foto’s, video’s en authentieke objecten, waaronder als topstuk een echte Enigma machine.
 
Dubbelspion is een spannende, op beleving gerichte expositie vol avonturen en met veel historische inhoud. De bezoeker dwaalt door de jaren 40 en ontdekt achter iedere deur nieuwe verhalen en mysteries om te ontrafelen. Hij kraakt een code in een gevangeniscel, waagt een gokje in het casino en leert de vijand bedriegen in een militair hoofdkwartier. Na een reis door de geschiedenis van verraad en bedrog volgt een bezoekje aan het heden: zijn er nog steeds echte dubbelspionnen? Hoe werkt misinformatie? Herken jij ‘fake news’?
 
De tijdelijke expositie Dubbelspion is een zingevende en zinderende ervaring om niet te missen. Te bezoeken van 27 april 2023 t/m 5 mei 2024 in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.  

Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Informatie: 024-3974404 of welkom@vrijheidsmuseum.nl
Website: www.vrijheidsmuseum.nl
Facebook: /vrijheidsmuseumNL, Instagram: /vrijheidsmuseum
LinkedIn: Vrijheidsmuseum, Twitter: @nooit1verhaal

Informatie

Prijs: 17,50
Reserveren: Nee
Datum en tijd:

    Deze activiteit is voorbij

Locatie: Vrijheidsmuseum
Wylerbaan 4
6561 KR
Groesbeek
Website: https://vrijheidsmuseum.nl/