Terug
Hoe kunnen we helpen?

We Can Do It! Dag

Deze activiteit is voorbij

Evenementen

Op vrijdag 3 september organiseert het Vrijheidsmuseum een ‘We Can Do It!’ Dag. Op deze dag eren we alle vrouwen die een bijdrage geleverd hebben aan de Amerikaanse oorlogsindustrie tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

We beginnen de middag met een korte lezing door conservator Rense Havinga over het ontstaan en de beeldvorming van Rosie de Riveter als internationaal symbool. Hierna volgt een speech van de directeur van het Vrijheidsmuseum, Wiel Lenders, en de “Ring a Bell for the Rosies” ceremonie om 13.00 uur. Als afsluiting hebben we een absoluut hoogtepunt: een videogesprek met drie echte Amerikaanse Rosies. 

  • Anna Hess (geb. 1928) uit Morgantown, West Virginia groeide op op een boerderij. Tijdens de oorlog maakte ze vrachtwagenbanden in Ohio terwijl haar moeder werkte aan de bouw van bommenwerpers. Anna was vijftien jaar oud in 1942 en loog over haar leeftijd om te kunnen werken.
  • June Robbins (geb. 1926) uit Pennsylvania. Tijdens het laatste jaar van haar middelbare school wist ze haar decaan te overtuigen dat ze het vak technisch tekenen – een vak dat toen alleen voor jongens was – mocht volgen. Een jaar later begon ze onderdelen voor oorlogsschepen te ontwerpen in de haven van Philadelphia. Ze leerde ook lassen. Na haar pensioen werd June clown in kinderziekenhuizen.
  • Ruth Edwards (geb. 1923) uit Hamlin, West Virginia. Ze werkte tijdens de oorlog als een 'runner' in de Carnegie-Illinois staalfabriek. Haar werk was berichten doorgeven tussen alle afdelingen van de fabriek om te zorgen dat alles goed liep. Na de oorlog trouwde Ruth met een oorlogsveteraan. Hij was krijgsgevangen geweest in de Pacific en had verschrikkelijke dingen meegemaakt. Ruth hielp hem met zijn herstel en ging werken als secretaresse. Dit was het begin van een uitgebreide carrière.

Gedurende anderhalf uur vertellen de Rosies hun verhalen en krijgen bezoekers de kans om vragen te stellen. Let op: het gesprek met de Amerikaanse Rosies zal in het Engels plaatsvinden. 

Het programma duurt van 12.00-15.30 uur (inclusief pauze). Kosten zijn € 6,00 per persoon (alleen per pin). De Museumkaart is geldig. Ook voor vrienden en medewerkers van het museum en het Infocentrum WO2 geldt voor dit evenement de gestelde entreeprijs. 

Reserveren is noodzakelijk: 024-3974404 of welkom@vrijheidsmuseum.nl

Let op: vanwege COVID-19 is er slechts beperkt ruimte in de zaal. De zitplaatsen zijn ingericht op 1,5 meter afstand van elkaar. Dit geldt ook voor personen die uit hetzelfde huishouden komen. Dit betekent dat er tijdens het programma nooit iemand direct naast u zit, ook niet een persoon uit uw eigen huishouden. 

Informatie

Prijs: € 6,00 per persoon (alleen per pin). De Museumkaart is geldig.
Reserveren: Ja
Datum en tijd:

    Deze activiteit is voorbij

Locatie: Vrijheidsmuseum
Wylerbaan 4
6561 KR
Groesbeek
Website: