Terug
Hoe kunnen we helpen?

Vaste expositie

Het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen

Het Vrijheidsmuseum vertelt op deze unieke plek het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen. Hier vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog twee van de belangrijkste operaties aan het Westfront plaats: Market Garden en Veritable. Beide operaties hadden grote gevolgen voor het verdere verloop van de oorlog in het Duits-Nederlandse grensgebied en de rest van Europa. 

De rode draad van de vaste expositie is het thema ‘Vrijheid’. Vanuit verschillende perspectieven worden voor de bezoekers de menselijke dilemma’s en onbekende verhalen van burgers en soldaten in beeld gebracht. Er is nooit één verhaal. En daarbij komen vragen op als: wat zie jíj als je naar de geschiedenis kijkt en hoe zou jíj gehandeld hebben. Speciale aandacht is er voor de ontwikkelingen in zowel Nederland als Duitsland en Europa, in samenhang met de gebeurtenissen op het wereldtoneel. 

Het museum dompelt je onder in het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen, volop geplaatst in de geschiedenis van de 20e eeuw. De vooroorlogse geschiedenis én de periode na 1945 zijn belangrijke onderdelen van de tentoonstelling. In het museum wordt de bezoeker ook uitgedaagd om kritisch stil te staan bij de actualiteit: vrijheid in het groot, in de wereld van nu, maar ook in het klein, in het eigen leven. 

Het Vrijheidsmuseum geeft een nieuwe en boeiende kijk op de geschiedenis, vol verrassingen, interactiviteit en beleving. De vele authentieke voorwerpen, documenten en persoonlijke verhalen brengen het verleden heel dichtbij. Kijk naar de fascinerende films, zie de indrukwekkende foto’s, ga de interactie aan met het verhaal en beleef de geschiedenis en de actualiteit.