Terug
Hoe kunnen we helpen?

dinsdag 10 mei 2022

Actualiteitsdebat: Europa en Oekraïne

In het kader van de Dag van Europa (9 mei) organiseren het Vrijheidsmuseum en het Infocentrum WO2 Nijmegen een groot debat: “In de Branding van de Actualiteit: Europa en Oekraïne”. Dit zal plaatsvinden op donderdag 19 mei 2022 in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. 

De hoofdrolspelers van het debat buigen zich deze avond over de oorlogssituatie in Oekraïne en de positie van de westerse wereld. Ze doen dit vanuit hun vakinhoudelijke visie, dan wel vanuit hun persoonlijke achtergronden. Door middel van verschillende stellingen zullen onder andere de volgende hoofdthema’s aan bod komen: de historische plaats van Oekraïne binnen Oost- en West- Europa, de huidige crisis, het lot en de mentale weerbaarheid van de Oekraïense bevolking en het trans-Atlantische- en Europese buitenland- en veiligheidsbeleid. 

De volgende sprekers zullen deze avond deelnemen aan het debat:

  • Actrice, presentatrice en columniste Victoria Koblenko. Met haar Oekraïense afkomst is ze gespecialiseerd in Rusland.
  • Dr. Christ Klep: militair-historicus, publicist en commentator inzake o.a. militaire geschiedenis en internationale betrekkingen.
  • Prof. dr. Wim van Meurs, Oost-Europa historicus en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Journalist en presentator Tako Rietveld zal als moderator het debat leiden. 

Omdat het Vrijheidsmuseum zich behalve met de Tweede Wereldoorlog ook nadrukkelijk bezighoudt met de (actuele) ontwikkelingen in de 20ste en 21ste eeuw, organiseert het museum regelmatig thema-avonden over recente, maatschappelijke en internationaalpolitieke onderwerpen. De avond op 19 mei past volledig in deze opzet. 

Het programma start om 19.30 uur en is uiterlijk om 22.00 uur afgelopen. Inloop is vanaf 19.00 uur en het programma is inclusief een pauze. De prijs is € 6,50 p.p. en kan alleen per pinbetaling worden voldaan bij aankomst in het Vrijheidsmuseum. De Museumkaart is niet geldig.

Reserveren is noodzakelijk en kan gedaan worden door te mailen naar welkom@vrijheidsmuseum.nl of telefonisch via 024-3974404.

Bronvermelding foto's:
Victoria Koblenko - Art series "Back2Black" by Marcel Krijger.
Tako Rietveld- Foto: Kindercorrespondent.

Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 19 mei 2022. Aanvang: 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur.
Entree: € 6,50 per persoon. De Museumkaart is niet geldig.
Reserveren is noodzakelijk: 024-3974404 of per mail naar welkom@vrijheidsmuseum.nl