Terug
Hoe kunnen we helpen?

woensdag 21 december 2022

Bijzonder nummer Anneke van Giersbergen krijgt plaats in het Vrijheidsmuseum

Een nieuw nummer van muzikant Anneke van Giersbergen krijgt een plaats in de expositie van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Ze schreef het lied over vrijheid na een bezoek aan het museum. Vanaf vandaag is I was born hier niet alleen te horen als live uitvoering én als studio opname, maar is ook het creatieve proces achter het maken van een lied te zien: de bezoeker wordt meegenomen in de zoektocht van de muzikante door middel van video’s en in de vitrine prijken de handgeschreven conceptteksten van het nummer, compleet met doorgekraste woorden en akkoorden.  

Anneke van Giersbergen werd bekend als frontvrouw van metalband The Gathering en begon daarna een succesvolle solocarrière waarin ze prachtige eigen nummers maakte maar ook veel samenwerkte: met onder andere Within Temptation, BLØF, de Efteling en nu dus het Vrijheidsmuseum en het Infocentrum WO2 Nijmegen. Deze samenwerking kreeg vorm binnen het project Ongekend: tien Nijmeegse erfgoedlocaties werden in de zomer van 2022 bezocht door verschillende kunstenaars, die op hun eigen wijze onbekende of onderbelichte verhalen vertelden. 

Anneke van Giersbergen ging in residentie in het Vrijheidsmuseum en het Infocentrum WO2 Nijmegen. Ze onderzocht de vraag ‘Wat is Vrijheid?’ en verdiepte zich in de wisseltentoonstelling De Zwarte Driehoek. De geschiedenis van als ‘asociaal’ vervolgden, 1933-1945. Op basis van haar ervaringen schreef ze een nieuw indringend nummer. I was born gaat over twee vrouwen met zeer verschillende achtergronden die elkaar ontmoeten in een concentratiekamp en daar steun bij elkaar vinden. De melodie neemt de luisteraar mee langs kwetsbaarheid en kracht, eenzaamheid en vriendschap. Anneke wordt in dit nummer ondersteund door Rob Snijders op de vibrafoon. 

I was born is geïnspireerd door de expositie De Zwarte Driehoek. Deze tentoonstelling vertelde het verhaal van een zeer diverse groep mensen die tussen 1933 en 1945 van de nationaalsocialisten het stempel ‘asociaal’ kreeg. Dit lot trof daklozen, sekswerkers, arme gezinnen, langdurig werklozen, kruimeldieven en vele anderen. In Nederland droegen zo’n 2.700 gevangenen in de concentratiekampen het label ‘asociaal’. Hun verhalen waren nog nooit onderzocht en verteld. Het Vrijheidsmuseum maakte hier in 2022 een wisselexpositie en een boek over. 

De expositie is op dit moment niet meer te zien, maar u kunt nog wel het boek lezen of luisteren naar het nummer van Anneke van Giersbergen. De presentatie van I was born is in het museum te vinden op het Vrijheidsplein en is onderdeel van de serie ‘Objecten van de Vrijheid’ waarmee het museum aandacht besteed aan verschillende perspectieven op de historische en actuele betekenis van vrijheid. 

Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Informatie: 024-3974404 of per mail naar
welkom@vrijheidsmuseum.nl