Terug
Hoe kunnen we helpen?

dinsdag 23 november 2021

Dag van de Rechten van de Mens

Speciaal programma over de actuele mensenrechten in Afghanistan

Op vrijdag 10 december is de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek staat bij deze dag stil met een boeiende middag in de filmzaal over de actuele mensenrechtensituatie in Afghanistan. 

Dr. Massouda Jalal, voormalig minister van vrouwenzaken in Afghanistan (2004-2006), zal een lezing houden over de actuele situatie in haar thuisland. Dr. Jalal heeft zich als minister ingezet voor het recht van Afghaanse vrouwen op een leven zonder geweld, onderdrukking en armoede. Daarnaast was zij de eerste vrouwelijke presidentskandidaat in de geschiedenis van het land (in 2002, 2004 en 2019). Ze heeft veel Afghaanse vrouwen geïnspireerd om deel te nemen aan de politiek. In 26 jaar tijd heeft Dr. Jalal meerdere aanvallen op haar leven overleefd. Ook nu ze in ballingschap leeft in Nederland, zet ze zich nog steeds in voor vrouwenrechten en haar onderdrukte landgenoten. 

Wat de terugkeer van de Taliban mogelijk betekent voor het recht op onderwijs in Afghanistan zal worden besproken door drs. Daud Allajar, voorzitter van de Stichting Innovatie in Educatie voor Afghanistan (IEAF). Het IEAF beheert een basisschool in Kabul voor kansarme kinderen. Op deze school zat ook Sima Nabavi. Op 11-jarige leeftijd schreef en illustreerde zij een verhaal over een vredesduif die niet kan vliegen omdat de vleugels onderling strijd voeren met elkaar. Deze duif staat symbool voor Afghanistan en de vleugels voor haar inwoners. Sima’s boodschap: zonder vrede en onderlinge samenwerking kun je niet vliegen. 

Sima Nabavi overleed helaas vorig jaar aan leukemie. Het Vrijheidsmuseum en Stichting IEAF hebben Sima’s verhaal laten vertalen en het boekje opnieuw laten drukken. Het eerste exemplaar zal deze middag worden onthuld en vanaf dat moment ook worden verkocht in de museumwinkel. De opbrengst komt ten goede aan Stichting IEAF. Een exemplaar uit Afghanistan zal na de onthulling te zien zijn als ‘Object van de Vrijheid’ op het Vrijheidsplein van het museum. Het boekje vormt daarmee de aftrap van de serie ‘Objecten van de Vrijheid’ waarmee het Vrijheidsmuseum de actuele betekenis van vrijheid en onvrijheid voor het voetlicht brengt. 

Het gehele programma zal in het Engels plaatsvinden. Reserveren is noodzakelijk: 024-3974404 of stuur een mail naar mensenrechten@vrijheidsmuseum.nl. De entreeprijs is € 5,00 per persoon. De Museumkaart is geldig. De middag start om 14.00 uur met Afghaanse hapjes.

Let op: vanwege de geldende coronaregels heeft u alléén toegang tot het Vrijheidsmuseum als u in het bezit bent van een geldig coronatoegangsbewijs (QR-code) en een ID-bewijs. Kunt u deze niet tonen dan kunnen wij u helaas geen toegang tot het museum geven. 

Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 10 december 2021. Aanvang: 14.30 uur. Inloop: 14.00 uur.
Entreeprijs: € 5,00 p.p. De Museumkaart is geldig.
Reserveren noodzakelijk: mensenrechten@vrijheidsmuseum.nl
Informatie: 024-3974404, welkom@vrijheidsmuseum.nl