Terug
Hoe kunnen we helpen?

donderdag 1 juli 2021

De Democratiefabriek

Een interactieve tentoonstelling over democratie, diversiteit en burgerschap

Het Vrijheidsmuseum laat behalve de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog ook het bredere verhaal zien van de 20e eeuw en de actualiteit. Vrijheid en democratie liggen immers nog dagelijks onder vuur in de wereld. Om die reden is van t/m 31 oktober 2021 in het museum de educatieve expositie ‘De Democratiefabriek’ te zien. Dit is een interactieve tentoonstelling vol machines, apparaten en gereedschappen, waarin kinderen en jongeren met elkaar of met hun gezin democratie onderzoeken en oefenen. 

In ‘De Democratiefabriek’ gebruik je je hoofd, hart en handen. Grote thema’s zoals conflicten, macht, vrijheid, pesten, gelijkheid en democratie komen in de expositie aan bod. Kinderen en jongeren worden uitgedaagd om zelf bij te dragen aan het samenleven in vrede en vrijheid. Gaandeweg ontdekken bezoekers dat de tentoonstelling eigenlijk over henzelf gaat en de idealen en waarden die ze zelf hebben. 

De expositie is ook uitermate geschikt voor schoolgroepen van het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het MBO. In tweetallen volgen leerlingen/studenten op hun eigen niveau een route in de tentoonstelling, onder begeleiding van een gids van het Vrijheidsmuseum. Ze werken aan interactieve opdrachten, noteren de antwoorden in hun routeboekje en kunnen thuis of op school een certificaat printen. Ontdekken, beleven en doen staan centraal. Voor docenten is een digitale handleiding beschikbaar om het bezoek met de leerlingen en/of de studenten te verwerken. 

‘De Democratiefabriek’ is ontwikkeld door de Stichting Vredeseducatie (www.vredeseducatie.nl). De vernieuwende expositie is t/m 31 oktober 2021 in het Vrijheidsmuseum te bezichtigen. 

Voor een bezoek aan het museum, inclusief een bezoek aan de expositie, is reserveren noodzakelijk. Dit kan via tickets.vrijheidsmuseum.nl. Scholen die geïnteresseerd zijn in een bezoek kunnen het aanvraagformulier op de website invullen.


Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: t/m 31 oktober 2021
Informatie: dhr. Anthony Livius, coördinator Educatie, via 024-3974404 of 
welkom@vrijheidsmuseum.nl