Terug
Hoe kunnen we helpen?

dinsdag 25 oktober 2022

Kristallnachtherdenking 2022

Lezing ‘Joods Verzet tijdens de Holocaust: een Ongelijke Strijd op Leven en Dood’

Op 9 november 2022 zal dr. Ben Braber, historicus en Honorary Research Fellow van de University of Glasgow, in het kader van de jaarlijkse Kristallnachtherdenking een lezing geven in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Hij zal tijdens deze avond de belangrijkste bevindingen presenteren van zijn nieuwe boek “Individuals and Small Groups in Jewish Resistance to the Holocaust – A Case Study of a Young Couple and their Friends”. 

Ben Braber concentreert zich op een praktijkgeval, gebaseerd op materiaal dat hij in de afgelopen veertig jaar heeft verzameld. Hij bespreekt persoonlijke omstandigheden en karakteristieken van Joodse verzetsdeelnemers en de formatie van kleine Joodse verzetsgroepen en maakt op basis daarvan een analyse van individuele én groepsmanifestaties van Joods verzet tijdens de Duitse bezetting van Nederland tussen 1940 en 1945. Wat was bijvoorbeeld de aanleiding voor iemand om verzet te plegen? Hoe maakten verzetslieden keuzes over het moment en de manier van een actie? Wat beïnvloedde hun beslissingen? En wat waren de gevolgen van hun acties? 

Het programma start om 19.30 uur (inloop om 19.00 uur) en is uiterlijk om 21.30 uur afgelopen (inclusief pauze). Entree is € 6,50 per persoon en kan alleen per pinbetaling worden voldaan bij aankomst in het Vrijheidsmuseum. De Museumkaart is geldig.

Reserveren is noodzakelijk en kan gedaan worden via welkom@vrijheidsmuseum.nl of telefonisch via 024-3974404. 

Dr. Ben Braber bestudeert sinds 1983 het onderwerp van Joods verzet en heeft hierover uitvoerig gepubliceerd in boeken, tijdschriften en kranten.

Bronvermelding foto 'Razzia op Joden': Beeldbank WO2 - NIOD
Bronvermelding foto dr. Braber: Norma Braber-McKinney

Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 9 november 2022. Aanvang: 19.30 uur. Inloop: 19.00 uur.
Entree: € 6,50 per persoon. De Museumkaart is geldig.
Reserveren noodzakelijk: 024-3974404 of per mail naar welkom@vrijheidsmuseum.nl