Terug
Hoe kunnen we helpen?

dinsdag 18 oktober 2022

Optreden Anneke van Giersbergen (Ongekend)

Project Ongekend vertelt de verhalen die we nog niet kenden. Omdat ze verzwegen zijn, omdat ze de geschiedenisboeken niet haalden, omdat ze niet in de historische canon pasten of omdat we ze niet (ge)zien (hebben). Tien Nijmeegse erfgoedlocaties werden deze zomer bezocht door verschillende kunstenaars, die op hun eigen wijze en dus ook met verschillende middelen de ongekende verhalen vertellen. Zangeres Anneke van Giersbergen werd gekoppeld aan het Vrijheidsmuseum en het Infocentrum WO2 Nijmegen. Op vrijdag 28 oktober a.s. presenteert zij voor het eerst het nummer dat zij maakte naar aanleiding van het bezoek aan beide instellingen in het kader van project Ongekend. 

Wat betekent vrijheid? Anneke van Giersbergen onderzocht dat tijdens haar residentie in het Vrijheidsmuseum en het Infocentrum WO2 Nijmegen. De wisseltentoonstelling ‘De Zwarte Driehoek’, een originele productie van het Vrijheidsmuseum, bood haar de inspiratie voor een nieuw, indringend nummer. Dit nummer zingt zij op 28 oktober twee keer, op twee verschillende locaties: het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en het Roze Huis in Nijmegen. 

In het Vrijheidsmuseum begint het programma op deze dag om 15.00 uur (inloop om 14.30 uur) en het is uiterlijk om 17.00 uur afgelopen. Het programma in het Roze Huis begint om 20.00 uur (inloop om 19.30 uur) en is uiterlijk om 23.00 uur afgelopen. Tijdens het programma zingt Anneke onder andere het nieuwe lied en gaat zij in gesprek met Rense Havinga, conservator van het Vrijheidsmuseum, die onderzoek deed naar de als ‘asociaal’ vervolgden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij maakte er een tentoonstelling over én schreef een boek om ervoor te zorgen dat dit verhaal ook na de expositie toegankelijk blijft voor het publiek.

Entree is € 5,00 per persoon. De Museumkaart is niet geldig. Let op: in het Vrijheidsmuseum kan alleen per pin betaald worden, contant geld kan niet worden aangenomen.

Reserveren is noodzakelijk en kan gedaan worden via welkom@vrijheidsmuseum.nl onder vermelding van ‘Optreden Anneke van Giersbergen’ of telefonisch via 024-3974404. Voor het optreden in het Roze Huis kan er gereserveerd worden via het inschrijfformulier op www.rozehuisregionijmegen.nl

Meer informatie over Ongekend: www.ongekendnijmegen.nl

Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek en Roze Huis, Sint Anthoniusplaats 1, 6511 TR Nijmegen
Datum: 28 oktober 2022. Aanvang Vrijheidsmuseum: 15.00 uur, inloop: 14.30 uur. Roze Huis: 20.00 uur, inloop 19.30 uur.
Entree: € 5,00 per persoon. De Museumkaart is niet geldig.