Terug
Hoe kunnen we helpen?

dinsdag 9 mei 2023

Requiem voor Auschwitz

In tijden van crisis en oorlog zien we maar al te vaak dat minderheden het onderspit delven. Zo verging het ook de Sinti en de Roma ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, waarin zij genadeloos werden vervolgd en vermoord. Op zondagmiddag 21 mei openen we de deuren van onze filmzaal voor de vertoning van een zeer bijzondere film over dit grote onrecht.

13 jaar geleden maakte regisseur Bob Entrop de film EEN STUKJE BLAUW IN DE LUCHT, de eerste film in Nederland die de moord op bijna 1 miljoen Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog in beeld bracht. Op wat er in de oorlog is gebeurd rust een taboe, daar praat je met niemand over en zeker niet voor een camera. REQUIEM VOOR AUSCHWITZ is een vervolg, met de waardevolste momenten uit de eerste film, aangevuld met de kleinkinderen en het ontstaan en de uitvoering van het Requiem voor Auschwitz. Deze is geschreven door Sinti componist Roger Moreno Rathgeb en tijdens Holocaust Memorial Day uitgevoerd door de Sinti en Roma Philharmoniker uit Frankfurt en een Joods koor in de Berliner Dom in Berlijn. Tijdens zijn bezoek aan Auschwitz in 2020 met vier muzikanten van het Nederlands Begeleidingsorkest laat Roger hen de plekken zien die hem hebben geïnspireerd.

De filmvertoning wordt verrijkt met de uitvoering van deze ontroerende muziek door niemand minder dan de componist zelf, vergezeld door zijn combo. Daarnaast vindt er een verdiepend nagesprek plaats met de maker van de film. Het gehele programma duurt van 14:00 tot 16:30.

Bob Entrop (75 jaar oud en 50 jaar filmmaker) is in Europa degene die de meeste (16) films heeft gemaakt over de cultuur van de Sinti en Roma. In de loop der tijd heeft hij het vertrouwen kunnen winnen waardoor hij intensieve gesprekken heeft kunnen voeren over vaak moeilijk toegankelijke onderwerpen waar een taboe op rust.

In verband met beperkte plaats is reserveren voor dit evenement noodzakelijk. Dit kan uiterlijk 19 mei via welkom@vrijheidsmuseum.nl of 024-3974404. De prijs voor deelname is €7,00 en kan ter plekke worden voldaan met pinbetaling.

Datum: Zondag 21 mei 2023
Tijd: 14:00-16:30
Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Informatie: 024-3974404 of per mail naar welkom@vrijheidsmuseum.nl
Website: www.vrijheidsmuseum.nl
Facebook: /vrijheidsmuseumNL, Twitter: @nooit1verhaal
Instagram: /vrijheidsmuseum; LinkedIn: /company/vrijheidsmuseum