Terug
Hoe kunnen we helpen?

dinsdag 9 november 2021

Transgender Gedenkdag in het Vrijheidsmuseum

Speciaal programma over transgender erfgoed en gedenken

Ter gelegenheid van de Internationale Transgender Gedenkdag organiseert het Vrijheidsmuseum op zaterdag 20 november 2021 in samenwerking met historicus Alex Bakker en de Transgendergroep Nijmegen een speciale activiteit met het thema ‘Transgender erfgoed en gedenken’. Deze activiteit vindt plaats in het kader van de wisselexpositie ‘Buitengewone Geschiedenis. Transgender in Nederland’ die van 6 november t/m 31 december 2021 in het Vrijheidsmuseum te zien is. 

Tijdens de internationale gedenkdag wordt stil gestaan bij de honderden trans personen die jaarlijks wereldwijd door geweld of zelfmoord om het leven komen. Een hard signaal dat trans personen nog een lange weg te gaan hebben voordat ze overal in de wereld een veilig leven kunnen leiden. De nationale herdenking vindt plaats in Amsterdam. Het Vrijheidsmuseum staat op deze dag niet alleen stil bij de slachtoffers van 2021 maar kijkt verder terug in de geschiedenis, naar de vele trans personen die hun leven hebben verloren of nooit zichzelf konden zijn. Ook richten we ons deze dag op de vraag hoe we omgaan met het erfgoed en het verhaal van mensen die hun eigen verhaal niet meer kunnen vertellen. 

Het programma start om 13.30 uur met een workshop van historicus Alex Bakker, maker van de tentoonstelling in samenwerking met IHLIA. Hij vertelt over het leven en de nalatenschap van Aaïcha Bergamin (1932-2014). Omdat ze sinds de jaren '50 leefde als de vrouw die was, werd ze lastiggevallen, verstoten, gearresteerd en gedwongen opgenomen. Maar ze bleef zichzelf, reisde de wereld over en vocht voor het woord ‘vrouw’ in haar paspoort. Aaïcha overleefde en kon haar eigen verhaal vertellen. Ze keek als oude vrouw tevreden terug op haar leven. Velen anderen konden dit niet. Bakker neemt ons mee van de nalatenschap van Aaïcha naar andere verhalen en de bredere context van transgender erfgoed. 

Na de workshop wordt er een bezoek gebracht aan de wisselexpositie ‘Buitengewone Geschiedenis. Transgender in Nederland’, waar naast de spulletjes van Aaïcha andere unieke objecten te zien zijn. Met ieder een persoonlijk verhaal van een transgender persoon die de moed heeft (gehad) om zichzelf te zijn, dwars tegen maatschappelijke beelden en verwachtingen in. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de lange weg van uitstoting en vooroordelen naar emancipatie en erkenning. Zeventig jaar geschiedenis van trans personen in Nederland komt samen in een visueel rijke expositie met levensgrote portretfoto’s, filminterviews en unieke objecten. 

Entreeprijs: € 6,50 per persoon. De Museumkaart is geldig.
Reserveren is noodzakelijk: welkom@vrijheidsmuseum.nl of telefonisch via 024-3974404. 

Let op: vanwege de geldende coronaregels heeft u alleen toegang tot het Vrijheidsmuseum als u in het bezit bent van een geldig coronatoegangsbewijs (QR-code) en een ID-bewijs. Kunt u deze niet tonen dan kunnen wij u helaas geen toegang tot het museum geven. 

Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 20 november 2021. Aanvang: 13.30 uur. Inloop: 13.00 uur.
Entreeprijs: € 6,50 per persoon. De Museumkaart is geldig.
Reserveren noodzakelijk: 024-3974404 of per mail naar
welkom@vrijheidsmuseum.nl