Terug
Hoe kunnen we helpen?

maandag 6 november 2023

Uit Zorg Verdreven: Lezing in het Vrijheidsmuseum over nieuw onderzoek naar psychiatrische inrichtingen tijdens de Tweede Wereldoorlog

Op donderdag 16 november aanstaande vindt in het Vrijheidsmuseum een lezing plaats door Eveline Buchheim en Ralf Futselaar over hun op 7 november uitgekomen boek: Uit zorg verdreven. Het Nederlandse krankzinnigenwezen tijdens de Tweede Wereldoorlog van uitgeverij Boom. Dit boek presenteert het eerste landelijke onderzoek naar de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Nederlandse psychiatrie. Het onderzoek werd uitgevoerd door Buchheim en Futselaar in dienst van het NIOD en gefinancierd door de Stichting Vergeten Slachtoffers.

Vanaf 1933 werden patiënten van zogenaamde ‘krankzinnigengestichten’ in Duitsland systematisch verwaarloosd en later zelfs vermoord. Het Nederlandse verhaal is onbekender. Hoe werden patiënten hier behandeld door een regime dat hen niet als volwaardig beschouwde? De zogenaamde ‘Krankzinnigengestichten’ werden bevolkt door zowel psychiatrische patiënten in de moderne zin als door mensen met uiteenlopende beperkingen en ouderen met dementie. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat de oorlogsomstandigheden en veelvuldige evacuaties desastreus konden uitpakken voor deze kwetsbare, afhankelijke groep. Eveline Buchheim en Ralf Futselaar schetsen hoe de problemen van de oorlogsjaren hun weerslag hadden op de patiënten, hun families en het verplegend personeel.

Eveline Buchheim is antropoloog en onderzoeker bij het NIOD. Zij publiceerde onder meer over koloniale geschiedenis, gendergeschiedenis, seksueel geweld in oorlogstijd en herinneringscultuur. Ralf Futselaar is onderzoeker bij het NIOD en hoogleraar sociale geschiedenis van oorlog en massaal geweld aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij publiceerde onder meer over gevangenissen, ondervoeding en de val van Srebrenica.

De lezing vindt plaats in het Vrijheidsmuseum om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur), tot uiterlijk 21.30 uur. Na afloop is er tot 22.00 uur tijd om het boek Uit Zorg Verdreven te kopen en/of te laten signeren. Aanmelden is gewenst en kan tot uiterlijk maandag 13 november telefonisch 024 3974404 of per mail welkom@vrijheidsmuseum.nl.

Datum: 16-11-2023
Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek Prijs: €7,- p.p. (Museumkaart is geldig.)
Het boek 'Uit Zorg Verdreven' is op locatie te koop voor €29.90
Start programma 19:30 uur. Inloop vanaf 19:00 uur. Einde: 22:00 uur.
Aanmelden telefonisch 024 3974404 of per mail welkom@vrijheidsmuseum.nl (uiterlijk maandag 13 november)
Facebook: /vrijheidsmuseumNL, Twitter: @nooit1verhaal,
Instagram: /vrijheidsmuseum; LinkedIn: /company/vrijheidsmuseum