Terug
Hoe kunnen we helpen?

woensdag 25 augustus 2021

‘We Can Do It!’ Dag

Vrijheidsmuseum videobelt met 90+ vrouwen

Op vrijdag 3 september 2021 organiseert het Vrijheidsmuseum in Groesbeek een speciale ‘We Can Do It!’ Dag. Op deze dag eert het museum alle vrouwen die een bijdrage geleverd hebben aan de Amerikaanse oorlogsindustrie tijdens de Tweede Wereldoorlog. We beginnen de middag met een korte lezing door conservator Rense Havinga over het ontstaan en de beeldvorming van Rosie de Riveter als internationaal symbool. Hierna volgt een speech van de directeur van het museum, Wiel Lenders, en de “Ring a Bell for the Rosies” ceremonie om 13.00 uur. De afsluiting van het programma is een absoluut hoogtepunt: een videogesprek met drie echte Amerikaanse Rosies:

• Anna Hess (geb. 1928) uit Morgantown, West Virginia groeide op een boerderij op. Tijdens de oorlog maakte ze vrachtwagenbanden in Ohio terwijl haar moeder werkte aan de bouw van bommenwerpers. Anna was vijftien jaar oud in 1942 en loog over haar leeftijd om te kunnen werken.

• June Robbins (geb. 1926) uit Pennsylvania. Tijdens het laatste jaar van haar middelbare school wist ze haar decaan te overtuigen dat ze het vak technisch tekenen – een vak dat toen alleen voor jongens was – mocht volgen. Een jaar later begon ze onderdelen voor oorlogsschepen te ontwerpen in de haven van Philadelphia. Ze leerde ook lassen. Na haar pensioen werd June clown in kinderziekenhuizen.

• Ruth Edwards (geb. 1923) uit Hamlin, West Virginia. Ze werkte tijdens de oorlog als een 'runner' in de Carnegie-Illinois staalfabriek. Haar werk was berichten doorgeven tussen alle afdelingen van de fabriek om te zorgen dat alles goed liep. 

Gedurende anderhalf uur vertellen de Rosies hun verhalen en krijgen bezoekers de kans om vragen te stellen. Let op: het gesprek met de Amerikaanse Rosies zal in het Engels plaatsvinden. 

Het Vrijheidsmuseum neemt ieder jaar op 3 september deel aan de “Ring a Bell for the Rosies” ceremonie. Dit vindt in meerdere landen plaats om 13.00 uur lokale tijd. Dit jaar pakt het museum uit met een speciaal programma omdat de Amerikaanse organisatie Thanks! Plain and Simple, Inc. het Vrijheidsmuseum (samen met 5 steden in de VS) heeft uitgeroepen tot Model Rosie Community. Deze titel krijgt het museum omdat het regelmatig aandacht geeft aan de Rosies. Daarnaast hebben de Rosies een prominente plek in de nieuwe vaste expositie van het museum gekregen. 

Het programma duurt van 12.00-15.30 uur (inclusief pauze). Kosten zijn € 6,00 per persoon (alleen per pin). De Museumkaart is geldig.
Reserveren is noodzakelijk: 024-3974404 of welkom@vrijheidsmuseum.nl

Let op: vanwege COVID-19 is er slechts beperkt ruimte in de zaal. De zitplaatsen zijn ingericht op 1,5 meter afstand van elkaar. Dit geldt ook voor personen die uit hetzelfde huishouden komen. Dit betekent dat er tijdens het programma nooit iemand direct naast u zit, ook niet een persoon uit uw eigen huishouden. 

Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek. Datum: 3 september 2021.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dhr. Rense Havinga, conservator, via 024-3974404 of welkom@vrijheidsmuseum.nl.