Terug
Hoe kunnen we helpen?

Tijdelijke expositie 2

De lange schaduw van het verleden

'Sinti en Roma onder leiding van Sintezza Lalla Weiss vertellen hun verhaal'

16 mei tot en met 1 december 2024

Vanaf donderdag 16 mei staat in het Vrijheidsmuseum de indrukwekkende tentoonstelling “De lange schaduw van het verleden”. Op die dag is het 80 jaar sinds de deportatie van 245 Sinti en Roma uit kamp Westerbork. Een collectief van Sinti en Roma heeft onder aanvoering van Lalla Weiss (1961) deze tentoonstelling samengesteld voor Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ter gelegenheid van de 80-jarige herdenking is de tentoonstelling nu te zien in het Vrijheidsmuseum. Het collectief toont via persoonlijke verhalen, bijzondere afbeeldingen, muziekstukken, gedichten, audiovisuele fragmenten en onder meer historische voorwerpen, de complexe reis die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in de afgelopen 80 jaar binnen de Sinti en Roma gemeenschap heeft afgelegd.

Sinti en Roma worden wereldwijd al eeuwenlang onderdrukt en vervolgd. Eeuwenlang gestigmatiseerd als ‘rondtrekkende dieven’ en ‘vagebonden’. Mensen ‘zonder enige vorm van zeden’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden naar schatting van de Sinti en Roma gemeenschap meer dan 1 miljoen Sinti en Roma uit heel Europa door de nazi’s vermoord. Het is een geschiedenis die na de bevrijding snel in de vergetelheid raakte. De Europese bevolking was in 1945 in shock: velen konden of wilden niet luisteren naar het leed van de overlevenden. De stigmatisering bleef. De stereotyperingen verdwenen niet.

Ook veel Sinti en Roma zelf leefden decennialang in de lange schaduw van het verleden. De oorlog was ‘een ravijn van ellende en dood waar niemand in wilde kijken’. Verdriet, angst en schuldgevoelens verscheurden de mensen. Want waarom hadden juist zij het overleefd en anderen niet? En wie zei hen dat het niet weer kon gebeuren? De meeste vervolgingsslachtoffers konden uiteindelijk niets anders dan zwijgen. En hun familieleden en met name hun kinderen, worstelend met hun eigen identiteit, zwegen mee.

In de tentoonstelling komen de verhalen van het verleden aan het licht en wordt het zwijgen doorbroken. “De lange schaduw van het verleden” is te bezoeken vanaf donderdag 16 mei tot en met zondag 1 december 2024. Het officiële openingsprogramma vindt plaats op woensdag 15 mei van 14:00 tot 15:30. Voor het bijwonen van de opening is reserveren noodzakelijk.

Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: donderdag 16 mei tot en met zondag 1 december 2024
Informatie & reserveren: 024-3974404 of per mail naar welkom@vrijheidsmuseum.nl
Website: www.vrijheidsmuseum.nl
Facebook: /vrijheidsmuseumNL, Instagram: /vrijheidsmuseum;
LinkedIn: /company/vrijheidsmuseum