Terug
Hoe kunnen we helpen?

maandag 16 oktober 2023

Vrij zijn is meer dan vakantie, ervaar het in het Vrijheidsmuseum!

Het is en blijft onze missie om het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen te vertellen en daarmee meerdere perspectieven te belichten. Zo komen er deze herfstvakantie weer veel verschillende activiteiten aan bod, waardoor je telkens weer op een andere manier kijkt naar oorlog en vrijheid. Via indrukwekkende maquettes, prachtig gezongen liederen en het luisteren naar persoonlijke verhalen kun je de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog tot je nemen. Je beseft je dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn, leert ze te waarderen en misschien zet het je wel aan het denken. Wat is vrijheid? Wat bedreigt vrijheid? En hoe beschermen we de vrijheid?
 
Woensdag 18 oktober: Anne Frank middag

Wie was Anne Frank eigenlijk en in wat voor wereld groeide zij op? Kinderen (adviesleeftijd 10-12 jaar) worden aan de hand van verschillende thema’s meegenomen door het verhaal van Anne Frank en het Vrijheidsmuseum. Gedurende deze interactieve en educatieve middag leren kinderen meer over het verhaal van de Tweede Wereldoorlog. (adviesleeftijd 10-12 jaar) https://vrijheidsmuseum.nl/wat...

Zondag 22 oktober: Lili Marlene dag

Hoe ontstond de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog? Wie was Lili Marleen werkelijk en waarom raakt het lied nog steeds iedereen recht in het hart? Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek geeft op deze én andere vragen antwoord. Dit gebeurt door middel van een publiekslezing, verzorgd door historica Wietske van der Spek, een doorlopende filmdocumentaire en live muziek waarbij Majorie Ceulemans-Scholtz het legendarische lied live zal vertolken, samen met een repertoire van (nostalgische) evergreens.
https://vrijheidsmuseum.nl/wat...

Dinsdag 24 oktober: Grootouders vertellen

Luister naar de persoonlijke verhalen van Grootouders die de oorlog hebben meegemaakt en stel je vragen. Na een warm welkom in de educatiezaal van het museum vertellen mensen die de oorlog nog als kind hebben meegemaakt over hun ervaringen. Dit gebeurt in een knusse vertelhoek, onder begeleiding van een moderator. Tot slot word je meegenomen in een korte rondleiding door de vaste tentoonstelling, waar de vertellers één favoriet object kiezen waar ze een persoonlijk verhaal over delen. (adviesleeftijd 8-12 jaar)
https://vrijheidsmuseum.nl/wat...

Weekend 28 & 29 oktober: ‘Wij wisten niet wat oorlog was’

In deze indrukwekkende documentaire vertelt Jos Bouten over zijn jeugd in de Ooij in oorlogstijd. Zijn vader, Antoon Bouten, was naast schoolmeester ook verzetsman, er is zelfs een straat in het dorp naar hem vernoemd. ‘Wij wisten niet wat oorlog was’ vertelt het verhaal van gewone mensen die in rampspoed door angst, woede en verdriet heen de kracht vinden om samen te werken.
De documentaire wordt meerdere malen vertoond en duurt ca. 50 minuten. Er geldt een speciale entreeprijs van €7,- voor zowel kinderen als volwassenen (inclusief film en museumbezoek).
https://vrijheidsmuseum.nl/wat...

Foto 4: Jos Bouten tijdens opnames 'Wij wisten niet wat oorlog was', genomen door cameraman Danny Vermeulen.